VANREDNA KONFERENCIJA: Poginuli su najbolji u pokušaju da spasu bebu staru 5 dana

Nakon velike tragedije koja se dogodila nadomak Surčina kada je pao helikopter koji je prevozio životno ugroženu bebu i u kojoj je poginulo šest osoba i nesrećno dete, sazvana je vanredna konferencija za štampu u Domu vojske.

 

General Ljubiša Diković izrazio je saučešće porodicama stradalih u nesreći kod Surčina, kada je poginulo sedam ljudi, među kojima je bila i beba.

 – Izgubili smo najbolje. Ti ljudi su spasli hiljade života. Nažalost, život bebe rođene pre 5 dana oni nisu uspeli da spasu i za taj poduhvat su dali svoje živote. Dakle, dali su svoj život za tek rođeno dete građana naše Srbije – rekao je vidno uzdrman načelnik Generalštaba VS Ljubiša Dikjović i pozvao sve da minutom ćutanja odaju poštu stradalima.

Diković je rekao da je uviđaj završen, i da dalje nastavljaju istražni organi da rade svoj posao.

Brigadni general Predrag Bandić izneo je tok nesreće.

 

– Oko 19.30 časova dobili smo zahtev od zdravstvenih institucija da pomognemo u spasavanju bebe, čiji je transport bio nemoguć zbog odrona –  rekao je Bandić.

– U ličnom kontaktu sam bio sa posadom, bio sam uveren u njihovu spremnost da izvrše zadatak i ja sa dao dozvolu za poletanje – dodao je on.

Let se odvijao normalno do Raške, gde je organizovan prihvat deteta. Kod Mladenovca su počeli problemi usled naglog pogoršanja vremena. Tada je odlučeno da se sleti na aerodrom „Nikola Tesla”, objasnio je Bandić.

– Na aerodromu „Nikola Tesla” postoje svi uslovi za bezbedno sletanje – dodao je Bandić i rekao da je oko 22 časa i 15 minuta helikopter pokušao dva puta beuspešno da sleti.

Međutim, u 22.31 izgubljena je svaka komunikacija sa posadom i od tog trenutka otpočelo je spasavanje, dodao je Bandić.
 

Ljubiša Diković je rekao da su noćas uspeli da lociraju letelicu iako je to bilo izuzetno teško i najavio da je formirana komisiija za utvrđivanje uzroka pada. Olupina je pronađena oko 2.00 časa noćas.

Ovakva nesreća se nije desila od 1996. godine, rečeno je na konferenciji u Domu Vojske.
 

Na konferenciji je rečeno da su piloti koji su upravljali helikopterom bili vrhunski stručnjaci, sa preko 1.000 sati letenja.

Komija će do 30. marta utvrditi da li je bilo tehničkih problema, odnosno da li se došlo do tehničke greške, rečeno je na konferenciji u Ministrastvu.