Zanimljivosti koje sigurno niste znali o predsednicima Amerike, a koje će vas oduševiti (FOTO+VIDEO)

Svi znamo ko je bio prvi predsednik Amerike, ko je ukinuo ropstvo, a ko je uveo SAD u Prvi svetski rat. Međutim, zanimljivosti o njima i njihovom životu su uglavnom nepoznate, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Sjedinjene Američke Države nastale su deklaracijom trinaest britanskih kolonija 1776. godine kojom su utvrdile svoju slobodu i nezavisnost. Kroz istoriju, na čelu Amerike smenila su se 44 predsednika, a svaki od njih je na jedinstven način obeležio epohu svoje vladavine.

Predstavljamo vam one manje poznate stvari o njima, a koje će vas sigurno oduševiti i iznenaditi.

Džordž Vašington, pored toga što je bio prvi predsednik Amerike, uzgajao je i velike količine kanabisa.

Džon Adams i Tomas Džeferson posetili su dom Vilijama Šekspira 1786. godine. Tom prilikom su nožem isekli deo sa piščeve stolice i poneli sa sobom kao uspomenu.

Tomas Džeferson je izmislio stolicu koja može da se okreće.

Džejms Medison je imao samo 45 kilograma, a bio je visok oko 160 cetimetara.

Džejms Monro je jurio Vilijama Kraforda, sekretara Trezora, oko Bele kuće, sa vatrogasnim kleštima.

Džon Kvinsi Adams i Herbert Huver, za kućne ljubimce, imali su ni manje ni više, nego aligatore!

Endru Džekson je učio svog papagaja da psuje. Situacija se izmakla kontroli na Džeksonovoj sahrani, gde je papagaj morao da bude udaljen jer je psovao previše.

Martin Van Bjuren bio je prvi predsednik Amerike koji je rođen u Sjedinjenim Državama, ali je njegov maternji jezik bio holandski, jer je rođen u delu Njujorka koji je pretežno bio naseljen Holanđanima.

Džon Tejlor je rođen 1790. godine, a neverovatno je da su dvoje njegovih unuka i dalje među živima. Zanimljivo je da je imao i 15 deteta, što ga čini i „najplodnijim” predsednikom.

Kada je Džejm K. Polk imao samo 17 godina, bio je na operaciji kamena u žuči. Međutim, to nije bio običan zahvat, jer je urađen bez ikakve anestezije ili lekova.

Zakari Tejlor je umro iznenada, a dok je uzrok njegove smrti i dalje sporan, definitivno je da je potekao od jedenja trešanja i svežeg mleka.

Milard Filmor se zaljubio u svoju profesorku koju je kasnije i oženio.

Frenklin Pirs, dok je bio predsednik Amerike, uhapšen je zato što je svojim konjem pregazio stariju ženu. Međutim, optužbe su kasnije odbačene.

Predsednik Džejms Bjukenan može da se „pohvali” da je prvi za koga su postojale glasine da je gej.

Abraham Linkoln je stvorio Tajnu službu samo sat vremena pre nego što je nastradao u atentatu.

Endru Džonson se noć pre svoje inauguracije 1865. godine, toliko napio pa je mamuran položio zakletvu.

Džejms Garfild je bio prvi levoruki predsednik Amerike. Imao je neobičnu sposobnost da desnom rukom piše grčki, dok istovremeno, levom rukom piše latinski.

Gruver Klivlend je, navodno, silovao jednu ženu. Ona je ostala u drugom stanju, a Klivlend je naterao da dete da u sirotište, zbog čega je nesrećna žena završila u ludnici.

Bendžamin Harison je stalno nosio rukavice od jareće kože, jer se plašio infekcija.

Žena predsednika Vilijama Mekinlija je bolovala od epilepsije. Kada je, tokom javnih nastupa, imala napade, Vilijam bi samo nežno prebacio maramicu preko njenog lica i nastavio bi da govori.

„Teddy bear” ili meda je dobio ime zahvaljujući Teodoru Ruzveltu. Za vreme lova, vodič je vezao medu za drvo kako bi predsednik pucao. Međutim, Ruzvelt je odbio jer je smatrao da je to nesportski.

Vilijam H. Taft je na Jejlu bio član tajnog društva „Lobanje”, a njegov otac je bio jedan od osnivača.

Vudro Vilson je jedini predsednik koji je imao doktorsku diplomu. Ono što je zanimljivo jeste da Vilson nije znao da čita sve do svoje desete godine

Voren G. Harding je bio vema nestašan. Pio tokom prohibicije, bio je u vanbračnim vezama sa ženama, a sa jednom od njih je dobio i dete.

Još jedan predsednik je imao neobičnog kućnog ljubimca. Naime, Kelvin Kulidž je u šetnju izvodio malog nilskog konja, koga je zvao Bili.

Frenklin Ruzvelt je nosio haljine sve do svoje pete godine.

Dvajt Ajzenhauer je imao još jedan talenat, osim što je vladao jednom od najvećih sila. Naime, on je bio slikar, a njegov opus sadrži više od 250 dela.

Džon F. Kenedi, jedan od omiljenih predsednika, bio je vatreni fan Ijana Fleminga, autora čuvenog „Džejms Bonda”. Tokom jedne večere 1960. godine, pitao je autora kako da porazi Fidela Kastra.

Ričard Nikson je bio toliko posesivan, da je svoju suprugu pratio dve godine. Išao je u krajnost, da je svog vozača terao da je prati na sastancima sa drugim muškarcima.

Džerald Ford je jednom kao model krasio naslovnu stranu magazine „Cosmopolitan”, a čak je mogao i da zaigra u NFL.

Džimi Karter je javno rekao da je video leteći tanjir, i bio je prvi predsednik koji je to uradio.

Jedini predsednik koji se razveo je Ronald Regan. On se rastao od glumice Džejn Viman 1948. i oženio se sa Nensi Dejvis 1952. godine.

Tokom radijskog intervjua, voditelj je pitao Bila Klintona da li postoji neka oblast u koju se ne razume. Tada je bivši predsednik pokazao da je svestran, pa čak odgovorio tačno na pitanja o TV šou “My Little Pony”

Džordž Buš je bio glavna navijačica tokom školovanja na Akademiji.

Barak Obama, pored toga što je prvi tamnoputi čovek na mestu predsednika Amerike, strastveni je kolekcionar stripa, naročito “Spajdermena” i “Konana Varvarina”.