DA LI VIDITE DUHA? Najpoznatija fotografija utvare i danas je bez objašnjenja

Slika na kojoj se navodno vidi duh žene na stepeništu starog zamka u Engleskoj mnogo godina je bila predmet debada, ali nikada do kraja nije u potpunosti osporena autentičnost niti dokazana prevara. Šta vi vidite?

 

„Duh na stepenicama” ili „Braon dama” je najpoznatija fotografija duha u Velikoj Britaniji. Reč je o utvari koja navodno proganja stanovnike Rajinham dvorane u Nortfolku u Engleskoj.

Prema legendi, „Braon dama” je zapravo Doroti Valola, sestra Roberta Valole koji je bio prvi premijer Velike Britanije.

Ona je bila druga žena Čarlsa Taunšenda, poznatog po svojoj čudnoj naravi. Priča kaže da je Taunsend otkrio kako je njegova supruga imala aferu sa lordom Vartonom, te ju je zbog toga zaključao u jednu sobu porodične kuće. Umrla je 1726. godine od velikih boginja i od tada luta hodnicima Rajinhama.

Što se same fotografije tiče, nju je načinio fotograf „Kontri Lajf” magazina kapetan Kubert Provand. On i njegov asistent su došli na imanje kako bi napravili nekoliko fotografija zdanja septembra 1936. godine. Tek posle razvijanja filma primetili su neobičnu pojavu na stepenicama i „Braon dama” je prvi put viđena na fotografiji. Ona je objavljena 16. decembra 1936. godine.

Ironično, duh je od tada na imanju viđen samo nekoliko puta.