Kakvu sliku šaljemo u svet? Kontrolori BusPlusa BAHATI prema strancima

Busplus
Dnevno.rs

'Ne ulazeći u vlasništvo i nadležnosst nad firmom ili već šta je BusPlus, imam potebu kao građanin da se obratim i upozorim sugrađane, za koje verujem da su i sami bili u sličnim situacijama.'

 

Marko Leković, mladić iz Beograda, opisao je našoj redakciji situaciju u kojoj se našao putujući ka fakultetu nedelju dana pre Nove godine. Vozeći se tramvajem na liniji 12, prisustvovao je nedoličnom ponašanju kontrolora BusPlusa, koji su ‘napali’ dvojicu stranaca.

Mladićevo obraćanje prenosimo vam u celosti:

“Nedelju dana pre Nove godine vozio sam se tramvajskom linijom 12 na putu ka  fakultetu. Oko 13:15, na stanici kod Beograđanke u Resavskoj ulici, ušla su dva kontrolora Bus Plus-a. Jedan je imao oko 50 godina, krupne građe, visine oko 190 cm, drugi malo mlađi i nešto sitnije gradđe. Regularno su tražili karte ljudima koji su se zatekli na toj liniji, pri čemu nisu pokazali svoje službene legitimacije. Iza mene su sedela dva momka strane nacionalnosti, koji su došli u Beograd sa ciljem da se provedu i da proslave Novu godinu, što sam saznao kasnije kroz razgovor.

 

Mladići su kod sebe posedovali BusPlus karticu, jedino što nisu znali kako da jednu kartu očitaju za obojicu, što će kasnije i stvoriti ceo problem. Stariji kontrolor, uvidevši da su stranci, počeo je veoma agresivnim tonom, sa još slabijim znanjem engleskog, a i srpskog jezika, da im se obraća, ali jasno pokazujući prstima da treba da mu daju dve hiljade dinara, bez ikakve želje i volje da im pre toga objasni gde su pogrešili i šta je trebalo da urade kako bi uspešno očitali kartu za prevoz, koja će važiti za obojicu. Momci su vidno uplašeni odmah izvadili pare i dali kontroloru , a zauzvrat nisu dobili nikakvu potvrdu o plaćenoj kazni.

 

U tom trenutku, jedna gospođa, kojoj se ovim putem zahvaljujem, zajedno sa mnom je stala u odbranu mladića smatrajući da i pored toga što nisu uplatili kartu za obojicu ne treba da im se napiše kazna, već da im se lepo objasni kako funkcioniše aparat. Uz naše zajedničko (gospođe i mene ) i fino obraćanje, gospodin iz BusPlusa odbio je da im obajsni i samo pozvao kolegu kako bi mu pomogao da uzme podatke momaka i izdao fiskalni račun za kaznu koju su platili. U međuvremenu nekolicina studenata Pravnog fakulteta, koja je bila u istom vozilu, pridružila nam se, ali se i dijalog sa njima isto završio. U daljem obraćanju kontrloru, zatražili smo njegovu legitimaciju i ujedno mu napomenili da nema nikakva prava da bilo kome traže lična dokumenta na čemu sam insistirao narednih nekoliko minuta dok su im uzimali podatke, a da se prehodno sam ne predstavi. U tom trenutku, bes kontrolora se usmerava prema nama u poznatom dotadašnjemn uvredljivom stilu, psovkama koje me iskreno sramota da ponavljam ovde i uz pretnje, citiram: ”Pre ću da te prebijem nego da ti dam svoju legitimaciju”. Na zaprepašćenje gospođe i mene, gospođa je uzela da snima celu situaciju nakon čega je isti “gospodin” fizički stao ispred nje veoma blizu sa rečima: ”Ja vam zabranjujem da snimate”.

 

Prilikom završetka pisanja kazne, kontrolor mi se obratio sa psovkama i rečima: ”Izađi napolje da te prebijem g*vno jedno”.  Kod crkve svetog Marka na stanici kontrolor počinje da urla na mene, drugare i spomenutu gospođu, nastavljajući sa pretnjama i psovkama. Uvidevši da dalja rasprava nema nikakvu poentu, sklonili smo se zajedno sa strancima koji su izašli na istoj stanici. Objasnili smo im celu situaciju i izvinili u ime svih građana Srbije.

 

Ostavljam vam da protumačite celu situaciju i da se zapitate. Ko su ljudi koji nas predstavljaju pred svetom, da li bi taj isti kontrolor mogao nešto da uradi da su se i ostali putnici pobunili. Koliko će još građani da trpe ovakve ispade i zašto žmure pred nepravdom koja im se odvija pred očima, na štetu svih građana Beograda? Kakvu sliku smo upravo poslali tim momcima? Mene je lično sramota.

Ukoliko ste i Vi imali neko neprijatno iskustvo sa kontrolorima pišite nam na mejl [email protected] ili u inbox naše Fejsbuk strane Beograd bez maske.