INVENTIVNI BEOGRAĐANI: Pogledajte kroz šta su sve ljudi danas gledali Sunce

Građani Srbije i najveći broj stanovnika Evrope danas su prisustvovali pravom svemirskom spektaklu, budući da se odvijalo najveće pomračenje Sunca u ovoj deceniji.

 

Građani Srbije i najveći broj stanovnika Evrope danas su prisustvovali pravom svemirskom spektaklu, budući da se odvijalo najveće pomračenje Sunca u ovoj deceniji.

Kako nam je objasnio Goran Pavičić, astrofizičar iz Centra za promociju nauke, nije bilo razloga za bilo kakav strah:

Pomračenje Sunca je astronomski fenomen koji se dešava kada Mesec na svom putu stane između Sunca i Zemlje i baci senku na tačku sa koje se posmatra.

To je 10. potpuno pomračenje Sunca u 21. veku i prvo u ovoj godini. Dogodilo se na dan prolećne ravnodnevice, kada Sunce “prelazi” s južne na severnu hemisferu Zemlje.

– Šta god da se dešava na Suncu, izuzetno je zabavno za posmatranje, ali treba biti oprezan! Možemo videti mnogo lepih stvari prilikom pomračenja, ali samo ako gledamo na pravi način. A pomračenje Sunca može da bude zaista spektakularno! To je posle polarne svetlosti verovatno najlepša pojava koju možemo da vidimo sa Zemlje – objasnio je Pavičić u razgovoru za naš portal.

Pogledajte kojim su se sve metodama Beograđani služili da bi videli Sunce: