Blok 45 poput njujorških geto naselja: Tretiraju nas kao kriminalce i legitimišu usred bela dana!

Žitelji Bloka 45 su se već privikli na nove "komšije" - policijsku ispostavu u svom komšiluku. Proverili smo kakvi su im prvi utisci i da li se osećaju spokojnije sada kada je u najozloglašeniji deo grada stiglo pojačanje.

Ako se u Beogradu može pronaći ekvivalent problematičnih njujorških geto naselja, to je, barem tako gradska legenda kaže, Blok 45.

O njemu se ispredaju strašne priče, a većina Beograđana iz “civilizovanih” delova grada podozrivo posmatra došljake iz zloglasnog naselja, očekujući valjda da ispod odeće (kombinacija trenerke i kožne jakne čak ni tamo više ne prolazi) nose čitav arsenal lakog i teškog naoružanja, ali i koji paketić marihuane, jer je dilovanje, opet prema legendi, glavna privredna delatnost ovog dela prestonice.

Legenda je, izgleda, napokon došla i do dr Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, koji je početkom godine otvorio policijsku ispostavu u Bloku 45.

Patrole već mesecima, navodno, svakodnevno obilaze “kritična” mesta u Blokovima, odnosno Savski kej, Ulice Jurija Gagarina i Ivana Ribara, kao i Gandijevu, i to u periodu od 22h do 6 sati izjutra.

 

Prema tvrdnjama Bore Gladovića, komandira čete žandarmerije, niko nema šta da traži na ulicama posle ponoći, jer se tada planiraju krivična dela. Na tim rečima su mu žestoko zamerili žitelji zloglasnog Bloka, što i nije čudno, budući da je Blok 45 u toku leta najaktivniji noću, i to zbog sporta.

– Baš tu, usred Bloka 45 se svakog leta već godinama održavaju košarkaški i fudbalski turniri, na terenima koje imamo. Budući da se dešavaju tokom leta, počnemo predveče. kada zahladi, a često se oduži i do posle ponoći – objašnjava za Dnevno.rs Strahinja, jedan od strastvenih navijača tokom tih turnira.

Ovaj mladić, ali i ostatak njegovog društva, nepoverljivo gleda na svakodnevno patroliranje policajaca u njegovom kraju. Kako kaže, očekuje da će nevolja tek biti tokom leta, kada svi iz Bloka, i oni sa časnim i nečasnim namerama, prošetaju kejom oko ponoći, što je inače aktivnost koju upražnjavaju i lokalni penzioneri.

– Pričao mi je komšija da su ga spopali usred bela dana, dok je išao do prodavnice, da ga legitimišu. Naravno, ličnu kartu nije imao sa sobom jer je krenuo sa parama u ruci. Jedva se izvukao da ga ne privedu. Ako stvarno misle da nastave tako, biće žestokih problema. Ne mogu tek tako da “napadaju” ljude koji idu svojim poslom – nastavlja Strahinja da se jada, dok društvance oko njega klima glavom. 

Niko od njih ne pokazuje preterani entuzijazam zbog sigurnosnog pojačanja koje su dobili.

– Ma kakva sigurnost, ja sam ovde rođen i odrastao i kao što vidite, dlaka mi sa glave ne fali. Ima kriminala, naravno, ali toga ima u svakom delu grada. Uostalom, već dugo ih i nisam video u patroli, samo sam ih u par navrata “snimio” u “Girosu” – dobacuje uz smeh student Bojan, koji se uključuje u priču. Kako kaže, on se ipak iz jednog razloga raduje otvaranju policijske ispostave:

– Ako tamo sada mogu da se vade dokumenta, da ne moram da se “cimam” do Opštine, odlično! Ako je tako, pozdravljam otvaranje ispostave, značajno će mi olakšati život. Za svoju sigurnost ću sam da se pobrinem – zaključuje Bojan.

Njegovo društvance smo zatekli na košarkaškom terenu u blizini keja, gde se sa prvim znacima proleća okupljaju i stari i mladi. To je, kako objašnjavaju, kafana za one koji nemaju za pravu kafanu. Pivo uzimaju na veresiju iz obližnje prodavnice, a zalomi se da se druženje oduži do duboko u noć.

Pitamo stariji deo ekipe da li se osećaju sigurnije kada znaju da je ispostava na par metara od njih:

– U svakom slučaju nemam ništa protiv! Ko nema šta da krije, nema čega da se boji. Ja se nikada nisam osećao ugroženim, ali, recimo, ova prodavnica iz koje uzimam pivo je u kratkom roku opljačkana tri puta. Njima sigurno znači – objašnjava nam starina koji penzionerske dane krati u društvu klinaca iz Bloka.

Budući da se u toku večeri zaista nije dogodilo ništa strašno na ulicama zloglasnog Bloka, zaključujemo da je komandir čete žandarmerije u jednom imao pravo – kriminal se, izgleda, zaista “preselio” u blokove 61, 62 i 63.

 

Jedini je problem u tome što se navedeni blokovi nalaze preko puta Bloka 45. Kriminal, ako ga je i bilo u tolikom broju, ipak nije odmakao daleko.