SPEKTAKL NA NEBU: Sve što treba da znate o POMRAČENJU SUNCA u petak

Građani Srbije još uvek se sećaju pomračenja Sunca iz 1999. kada je, nakon konstantne medijske priče o mnogobrojnim opasnostima gledanja ovog fenomena, najveći broj njih čitav dan proveo zatvoren u svojim domovima. U petak, 20. marta, veliki deo evropskog kontinenta ponovo će se na trenutak naći u mraku. Istraživali smo, ima li razloga za strah?!

 

Pomračenje Sunca događa se kada se Mesec nađe na putanji između Zemlje i Sunca bacajući senku na našu planetu i zaklanjajući zvezdu. Da bi se stekli uslovi za ovo, potrebno je da se Mesec nađe blizu tzv. čvorova svoje putanje i da bude mlad. U slučaju da je pun, a nađe se tu, vidimo pomračenje Meseca.

Ne dogodi se uvek da Mesec potpuno zakloni Sunce i zbog toga astronomi razlikuju tri tipa pomračenja – potpuno, delimično i prstenasto, koje je zapravo podtip delimičnog pomračenja.

Pomračenje Sunca je prilično česta pojava, mnogo češća od pomračenja Meseca. Godišnje se dogode bar 2-3, ali problem sa pomračenjem je to što je vidljivo sa relativno malog dela Zemljine površine. Zona potpunog pomračenja je bukvalno 200-400 kilometara što je jako malo. Ako se, na primer, dešava iznad okeana, to nema ko da vidi osim ako neko namenski ne ode tamo – objašnjava za Dnevno.rs Goran Pavičić, astrofizičar iz Centra za promociju nauke.

Potpuno pomračenje biće vidljivo na severu Skandinavije i Farskim ostrvima. U Srbiji, Mesec će zakloniti oko 50 odsto diska Sunca. Delimično pomračenje će, osim u našim krajevima, biti vidljivo u većem delu Evrope, na severu Afrike i u Rusiji.

Kako će izgledati pomračenje 20. marta nad Srbijom možete pogledati ovde.

– Problem je u tome što je Sunce strahovito snažan izvor, pa Mesec mora mnogo da ga zakloni, da bismo zapravo nešto videli sa Zemlje. Totalno pomračenje traje maksimalno 5 minuta, ali ono je jako retko i to je pojava koju smo mi imali 1999. godine  – potpuni mrak. Ovog puta, neće se mnogo toga primetiti, ali za one koji budu gledali uz pomoć odgovarajućih filtera, videće se lep srp – priča Goran Pavičić i naglašava da građani Srbije ne bi trebalo da propuste ovaj fenomen.

Ako planirate da gledate ovaj svemirski spektakl, ne zaboravite da zašitite oči!

– Šta god da se dešava na Suncu, izuzetno je zabavno za posmatranje, ali treba biti oprezan! Važno je naglasiti da naočare za Sunce nisu zaštita! One su modni detalj, a ne posmatračka oprema. Opservatorija na Kalemegdanu je dobro mesto da sve vidite, jer će vam tamo sve lepo objasniti, a bićete i bezbedni – objašnjava Pavičić i dodaje da je za varijantu posmatranja Sunca od kuće potrebno koristiti naočari za varioce, ali da može da posluži i običan CD.

 

Pomračenje Sunca kakvo će se videti u Beogradu i satnica, Foto: timeanddate.com

Poslednje pomračenje koje je bilo vidljivo ovako velikom broju stanovnika sveta dogodilo se 11. avgusta 1999. godine. Međutim, najveći broj građana Srbije taj dan je proveo zatvoren u svojim domovima.

– Verovatno nikada nećemo saznati šta je izazvalo tu maniju. Moguće je da je reč bila o psihološkom efekatu – te godine je bilo bombardovanje plus, naša ministarstva su dala jednu jako problematičnu izjavu da je pomračenje Sunca vrlo opasno i da je zračenje problematično – priča Pavičić.

Pomračenje Sunca ljudi su posmatrali još od antičkih vremena. Ostali su zabeleženi slučajevi da su se čak i pravila primirja tokom ratova kako bi naučnici mogli da odu na mesta pomračenja i da što više nauče o nebeskim telima i njihovom kretanju.

To što smo mi doživeli ’99 bilo je tužno. Sećam se, išao sam do pograničnih delova naše zemlje gde se pomračenje videlo lepše, a duž puteva nije bilo nikoga, gledao sam puste ulice i sve je to bilo veoma poražavajuće – seća se Pavičić i dodaje da, nažalost, naučna osvešćenost u našoj zemlji ni danas nije mnogo veća.

 

Pomračenje Sunca 1999. godine, Foto: Wikipedia

Ovaj astrofizičar naglašava da svaka pojava, pa i pomračenje Sunca, može biti opasna za posmatranje, ako se to ne čini na pravi način.

– Uzmimo, na primer, auto trke. Postoji razlog zbog čega publika nije na stazi sa trkačima već sedi u ograđenom delu. Isto tako, možemo videti mnogo lepih stvari prilikom pomračenja, ali samo ako gledamo na pravi način. A pomračenje Sunca može da bude zaista spektakularno! To je posle polarne svetlosti verovatno najlepša pojava koju možemo da vidimo sa Zemlje – ističe Pavičić.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026. godine. Zato ovaj astrofizičar poziva građane Srbije da iskoriste ovu priliku. 

Ipak, ne treba zaboraviti da mnogo toga zavisi i od vremenskih uslova. Jednostavno, ako bude oblačno, neće se videti ništa i ovaj fenomen će proći bez nas.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza zanimljivosti stiže!