Upoznajte Beograd koji je 6. aprila 1941. godine ZAUVEK NESTAO (FOTO)

Hitler je lično, 27. marta doneo odluku da se bombarduje Beograd i okupira Jugoslavija. Grad je uništavan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi. A kako je to sve izgledalo 'na terenu' pogledajte i sami!

 

Sa ovog istorijskog stanovišta čini se da je rat koji je u Srbiji počeo 1941. bio neizbežan. Nakon što je Jugoslavija potpisala pakt sa silama Osovine, u zemlji su izbile žestoke demonstracije, sa vlasti je svrgnut knez Pavle Karađorđević, a Srbi su još jednom pokazali da će stajati na strani zapadnih Saveznika i po cenu ogromnog stradanja.

U očajničkom pokušaju da se prestonica spase razaranja jugoslovenska Vlada i Vrhovna komanda su Beograd proglasile „otvorenim gradom“. Ali Nemce to nije zaustavilo… 

Hitler je lično, 27. marta doneo odluku da se bombarduje Beograd i okupira Jugoslavija. Šestog aprila, na Uskrs, u 6:30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca. Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Operacija je imala tajni naziv „Strašni sud“.

Vazdušni napad na Beograd 1941. godine imao je prvenstveno političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje iz vazduha bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete – izjavio je nemački feldmaršal fon Klajst na suđenju posle rata.

Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

 

U bombardovanju Beograda 6. aprila poginulo je 2.274 ljudi iako ta brojka varira od izvora do izvora. Porušeno je 627, a oštećeno preko 8.000 zgrada, uključujući deo Starog dvora. Teško je pogođena Vaznesenjska crkva u kojoj je bilo vernika. Najznačajniji spomenik kulture uništen u bombardovanju je Narodna biblioteka sa 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti.

Nakon šest dana konstantnog bombardovanja u Beograd su 12. aprila ušli okupatori. Do tada je jugoslovenska prestonica kojom su se mnogi dičili izgledala kao razrušena grobnica.

Pogledajte kako su izgledale ulice i kuće glavnog grada nakon 6. aprila 1941. godine.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!